Däck till MC och bil

Det är viktigt att man tar hand om sina däck om man är ägare till en bil eller en MC. Dels för att det är viktigt att ha bra gummi när man kör och behöver bromsa hårt men också för att bättre kvalité leder till mindre slitage på vägarna. Vidare ger bra däck till bilen eller MC en mer behaglig körupplevelse.

Finns det olika typer av däck för bil och MC?

Ja, det finns produkter som är gjorda för olika typer av klimat. I Sverige varierar vädret stort mellan vinter och sommar och man behöver därför anpassa sina däck efter detta. Vikdäcktigt att poängtera att däcken måste bytas enligt lag i Sverige.

Ser man på däck till bilen som gäller under sommaren så är det en gummiblandning som blir hård vid köldgrader. Detta leder till att gummit inte greppar lika bra på asfalten och man risker då att halka innan bilen stannar. Det är inte heller samma krav på mönsterdjup när det gäller sommardäck, vilket är minst 1,6 millimeter. Vinterdäck måste däremot ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter och man måste ha dessa mellan den 1 december och 31 mars. Dock bör man ha satt på sina vinterdäck innan om det redan råder vintervägunderlag. Dubbdäck är det bästa alternativet eftersom de har bäst greppförmåga på vägar som är hala på grund av is eller snö.

När det gäller däck till MC kan verkligen produkter med hög kvalité vara livsavgörande om olyckan skulle vara framme. Man bör tänka på att köpa sig däck med rejält mönsterdjup. Hållbarheten på dessa varierar beroende på vilket gummi man väljer att införskaffa. De som har mjukare gummi ger oftast bättre grepp men slits snabbare. Att fundera på vad man är ute efter, bäst grepp eller längre hållbarhet, är därför rekommenderat. Vad man än väljer gäller det att alltid tänka på vad som är bäst lämpat för ens egen körning.