Definitionen av en mmotorcyklarotorcykel enligt lag är att det skall vara ett fordon på två hjul, alternativt tre hjul som är symmetriskt placerade. Motorcyklar skall vara konstruerat för att klara av en hastighet över 45 km i timmen, alternativt att det finns en förbränningsmotor med en slagvolym som är större än 50 kubikcentimeter. Vidare definieras ett motorfordon också om det inte överstiger 400 kg (utan last) alternativt 550 kg med gods och har en nettomotoreffekt under 15 kilowatt (får dock ej vara en moped). Är motorcykeln eldriven så skall massan beräknas utan batterier. Vidare så finns det två klasser av motorcyklar, dels lättare och tyngre.

Vilka olika klasser av motorcyklar finns det?

Det finns tre olika klasser inom motorcyklar i Sverige som också kräver olika sorters körkort. Den första klassen är lätt motorcykel där slagvolymen inte överstiger 125 kubikcentimeter. Effekten får vara högst 11 kilowatt. Vidare finns det även mellantung motorcykel som innebär att motoreffekten skall vara under 35 kilowatt. Tung motorcykel däremot får ha obegränsad motoreffekt.

Vilka körkortskrav finns det för att köra motorcyklar?

I och med de tre olika motorcykel klasserna så finns det även tre olika behörighetsklasser av körkort. Den första klassen gäller lätt motorcykel och kan tas vid 16 år, det så kallade A1. Körkortet för mellanklassen kan tas vid 18 års ålder och kallas för A2. Har man körkort A så gäller det för att typer av motorcyklar och kan tas när man fyllt 24 år alternativt att man haft A2 under minst 2 år och uppfyllt 20 år.

Vilken typ av skyddsutrustning bör man ha när man kör motorcykel?

De flesta använder speciella kläder vid motorcykelkörning, vilka dels skyddar mot eventuella olyckor men även mot väder och vind. Det finns speciella skinnjackor och skinnbyxor samt läderstövlar som är utvecklade för motorcykeln. Man kan även välja att använda hela overaller. Dock är det endast hjälmen som är obligatorisk när man kör motorcykel.